International Business College

Bij het International Business College in Groningen en Heerenveen speelden we het spel 'Ondernemen voor Beginners' met klassen van 4 HAVO. De leerlingen van deze klassen mogen elke donderdag werken aan hun eigen bedrijf. De workshop startte met een presentatie over ondernemerschap. Ik liet eerst een film zien over het bedrijf Hypex Electronics, www.hypexpro.com. Dit bedrijf is 'drie hoog achter' begonnen en omvat nu meerdere bedrijven en vestigingen wereldwijd. Daarna speelden de leerlingen het spel 'Ondernemen voor Beginners', waar ze veel van leerden en wat van tijd tot tijd hilarisch is; leren en spelen gaan hand-in-hand.

Excellente studenten van studentenvereniging Socrates

De leiders van de toekomst hebben de spellen gespeeld om elkaar beter te leren kennen. Zij vonden het concept van de spellen zeer interessant. Door het spelen van de spellen ontstond een grote bewustwording bij de spelers.

Faculteitsbestuurders Rijksuniversiteit Groningen

De faculteitsbestuurders van de RUG speelden het spel 'Inspirerend Leiderschap'. Hiervoor werd niet het bordspel ingezet; het spel werd plenair gespeeld, waarbij bestuurders uit de hele zaal meededen. Dit jaar werd het spel deels in het Engels gespeeld.

Directeuren van de Noorderpoortcolleges

De directeuren van de ROC Noorderpoortcolleges in de provincie Groningen hebben het spel 'Ondernemendheid van de school' gespeeld. Er vond veel kruisbestuiving plaats; oplossingen van vraagstukken en methodes om bepaalde zaken aan te pakken werden uitgewisseld.


Studenten Organisatie Groningen

Tijdens het studentencongres in Groningen met als thema 'Hoe profileer jij jezelf' heb ik met de deelnemers het netwerkspel gespeeld. Vooral de praktische voorbeelden van netwerken die ik als aanvulling noemde werden gewaardeerd. "Bedankt nog voor je workshop! We vonden het allemaal erg leuk!", aldus de enthousiaste organisatrice.

 

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde

Tijdens het symposium van de studievereniging Odiom hebben we het Interessante Vragen Spel gespeeld op basis van maatwerk. Het onderwerp van dit symposium was Puberteit. Enkele vragen uit dit spel waren: "Welk effect zou jouw werk moeten hebben op het leven van een puber?" en "Welke eigenschappen of vaardigheden bewonder jij bij mensen die omgaan met pubers?"

 

Haagse Hogeschool

Bij de Minor Ondernemerschap van de Haagse Hogeschool wordt met grote regelmaat het Interessante Vragen Spel ingezet met de maatwerkspellen 'Eerst denken dan doen' en 'Leren door doen'. De vragen zetten de studenten aan het denken en dat is de opzet van de workshop. De workshopgever meldde: "Kortom, een succes, klant tevreden, studenten tevreden en ik tevreden."

 

Hanzehogeschool Groningen/Assen

Af en toe geef ik een college in het Engels aan studenten van de studierichting Sensor Technology. In dit college worden de marketingbegrippen DESTEP en ABCD-analyse uitgelegd, door middel van storytelling. Het college wordt afgesloten met het spelen van het Interessante Vragen Spel, waarin ook de vragen over DESTEP en ABCE-analyse zijn opgenomen. Maatwerk dus.

 

Unipartners

De studentconsultants van Unipartners meldden na het spelen van het Interessante Vragen Spel: "Bij een training moet je doen wat de trainer zeg. Vaak moet je dan aan het eind een presentatie geven moet je hard werken om het goed te doen. Ik leer dan niet echt wat ik zou willen leren. Het mooie aan het Interessante Vragen Spel is dat er ook ruimte is om uit te weiden naar datgene wat voor jou van belang is. Er is ruimte om te leren wat ik wil leren. Dat is heel waardevol aan deze methode."


In het Dagblad van het Noorden van woensdag 26 augustus 2015 stond een artikel, waarin beschreven wordt hoe een bijeenkomst met het Interessante Vragen Spel® ervaren wordt:

Download
DvhN, artikel Interessante Vragen Spel.p
Adobe Acrobat document 187.3 KB